La Maison du Mouton
Sedert 1992 heeft La Maison du mouton een beenhouwerij in Anderlecht. Wij verkopen rundsvlees, kalfsvlees, lamsvlees, kippenvlees, geitenvlees … dat met de grootste zorg uitgekozen wordt voor onze klanten. Larbi is verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van La Maison du Mouton en zorgt ervoor dat de klant op elk ogenblik kwaliteit en versheid aangeboden krijgt. Het rundsvlees is Limousinvlees dat we zelf kweken in Chez Talé, onze boerderij in de Nièvre in hartje Frankrijk.
Ons verhaal
Het was al lang onze droom om voor onze beenhouwerijen zelf runderen te kweken op een ecologisch verantwoorde wijze. In 2004 besloten we onze droom waar te maken en namen we in Toury Lurcy, een klein dorp in het zuiden van de Bourgogne, een Limousinhoeve over.
Door hard te werken groeide de kleine boerderij uit tot een bijna volledig zelfbedruipend bedrijf waar verantwoord geboerd wordt met respect voor dier, mens en natuur. De dieren worden wekelijks vanuit Frankrijk naar La Maison du Mouton vervoerd. Zo komt het kwalitatief hoogwaardig vlees rechtstreeks van de weide op het bord van de consument. Ondertussen bestaan we al tien jaar en is onze veestapel uitgegroeid tot een 600-tal dieren.
Chez Talé is een gemengd bedrijf. Naast de zorg voor onze veestapel, verbouwen we in de streek zelf granen en maïs. Voldoende om onze kuddes te voorzien van een evenwichtige voeding. Respect voor het landschap hoort bij onze filosofie. Zo wordt er gezorgd voor een natuurlijk onderhoud van hagen, poelen, graskanten en het symbool van deze streek, de eik.
Onze koeien worden op een diervriendelijke manier gekweekt. In de zomer heeft elke kudde zijn grasweide, in de winter lopen ze los in grote open stallen in stro. De kalfjes zuigen tot 8 maanden bij hun moeder en groeien daarna verder op in een kudde van jongvee.
Door een strenge selectie van de beste stieren en koeien voor ons kweekprogramma kunnen we steeds de beste kwaliteit garanderen. Ook het hoevegebouw zelf, een voormalige stopplaats voor de postkoetsen en later voor de troepen van Napoleon uit 1780, wordt onderhouden in zijn oorspronkelijke staat. Zo werd onlangs het dak volgens oeroude methoden met natuurlijke materialen uit de streek vernieuwd.
Het Limousin-ras vindt zijn oorsprong in het weinig vruchtbare middelgebergte in het zuidwesten van Frankrijk en wordt uitsluitend voor zijn vlees gekweekt. Het is éénkleurig licht- tot donkerrood.
Net zoals de alomtegenwoordige stoere eik in deze streek zijn limousins een robuust ras. Limousin runderen staan bekend om hun sterke kuddegeest en zorg voor hun kalveren. Elke kudde heeft zijn dekstier die voor een natuurlijke bevruchting zorgt. Ook de kalvingen gebeuren hoofdzakelijk natuurlijk, zonder keizersnede en meestal zonder hulp. Dit is mogelijk omdat deze dieren niet gekweekt en geselecteerd worden om steeds meer bruikbaar vlees te leveren. Zo laat hun bekken een gemakkelijke kalving toe.
Limousinkoeien grazen op natuurlijke, magere weiden. Hierdoor is er een langzame groei mogelijk die een vetarme, fijnvezelige en lichtdoorregen vleesstructuur geeft. Het limousinvlees is van nature stevig met een uitgesproken rode kleur, een fijne malse vezel en een authentieke, zuivere smaak. Limousinvlees: een stukje natuur op uw bord.